5thGenRams Forums

Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • We have been battling an on and off issue with registration verification emails not being sent out with certain users. We have finally got the issue resolved so if you have tried registering for the site but have not received a verification email, just request another verification email when you log in and you should now receive it. If you still don't receive the verification email, send us an email at [email protected] and we will get it resolved for you. Thanks!

Check Engine Light - Trans?

alacombe

Ram Guru
Joined
Apr 15, 2018
Messages
1,608
Reaction score
798
So power steering failed and they replaced the PCM and EPSM. Now a few hundred miles later I get this check engine light saying "Service Trans." Anyone get this yet? Only at 2700miles

@RamCares
 

Attachments

  • IMG_1347.jpg
    IMG_1347.jpg
    1.8 MB · Views: 84

RenoRam

Well-Known Member
Joined
Oct 30, 2018
Messages
320
Reaction score
248
So power steering failed and they replaced the PCM and EPSM. Now a few hundred miles later I get this check engine light saying "Service Trans." Anyone get this yet? Only at 2700miles

@RamCares
Have not heard of this one. Have to say I usually dont believe in coincidences. Please keep us posted on what happens. Good luck.
 

alacombe

Ram Guru
Joined
Apr 15, 2018
Messages
1,608
Reaction score
798
P.S. check out my amazing MPG in the photo 12.7!!
 

alacombe

Ram Guru
Joined
Apr 15, 2018
Messages
1,608
Reaction score
798
Well my truck is back at the dealership. Dropped it off at 7am this morning for the check engine light. They told me its throwing new codes now.
 

mikemcfarland

Well-Known Member
Joined
Jan 26, 2018
Messages
429
Reaction score
278
Location
kelowna b.c.
Well my truck is back at the dealership. Dropped it off at 7am this morning for the check engine light. They told me its throwing new codes now.


hey @alacombe, i can't get over the amount of crappy luck you have had. im not sure i would be taking it as well as you have. the "ram guru" in you, must keep you calm:ROFLMAO:. keep your chin up-things have to get better. keep us posted(y)
 

alacombe

Ram Guru
Joined
Apr 15, 2018
Messages
1,608
Reaction score
798
As long as its under warranty, I'm not paying any money, and they give me a rental I can deal with it.
 

alacombe

Ram Guru
Joined
Apr 15, 2018
Messages
1,608
Reaction score
798
Got my truck back today. They said the check engine light was caused by snow getting frozen around the transfer case. My dealership said they has been a common problem for the past 2yrs with Rams. My dealership said FCA is aware of this and yet made a fix for it.

My dealer said the skid plates I got with the Off Road Package is compacting the snow and not helping this issue. So anyone that lives in a state that has snow and has the off road package right have this issue.

My dealer also said they had 3 other rams in the past 48hrs for the same issue.
 

DSOOBY

Well-Known Member
Joined
Feb 20, 2018
Messages
248
Reaction score
174
Location
Dallas, TX
Thankfully it's not an actual issue. My mileage has been down since my PCM was replaced as well. I think it's probably still in a learning or breakin type mode since it got replaced, as though a new truck would. It could also be I'm using remote start a whole lot more so it idles in my driveway in the mornings.
 

mikemcfarland

Well-Known Member
Joined
Jan 26, 2018
Messages
429
Reaction score
278
Location
kelowna b.c.
My dealer said the skid plates I got with the Off Road Package is compacting the snow and not helping this issue. So anyone that lives in a state that has snow and has the off road package right have this issue.

well that sucks. snow coming for me next week. this is great info for us living up north and having the ORP. apparently ORP- only good when no snow.:unsure:
 

Bram2019

Well-Known Member
Joined
Nov 3, 2018
Messages
384
Reaction score
141
I would be curious to know exactly what the fault codes were.
 

alacombe

Ram Guru
Joined
Apr 15, 2018
Messages
1,608
Reaction score
798
I would be curious to know exactly what the fault codes were.
p0850 & p1b13 These are the code codes stored in the DTC.

p1b13 = "Park-By-Wire unintended out of park position"
p0850 = "Park/neutral position (PNP) switch -input circuit malfunction"

If I am wrong please someone correct me because I am also curious on these above codes meanings.
 
Last edited:

Bram2019

Well-Known Member
Joined
Nov 3, 2018
Messages
384
Reaction score
141
One code is tied to the other. If the manual release cable becomes stuck in the wrong position or can't move, it will generate these codes. If it is free and works, probably a valve body/tcm issue. So if the manual release lever on the transmission is stuck with ice or snow, it can cause those codes.
 

alacombe

Ram Guru
Joined
Apr 15, 2018
Messages
1,608
Reaction score
798
One code is tied to the other. If the manual release cable becomes stuck in the wrong position or can't move, it will generate these codes. If it is free and works, probably a valve body/tcm issue. So if the manual release lever on the transmission is stuck with ice or snow, it can cause those codes.
I appreciate the info. I actually do believe my dealerships reason blaming the snow and my skid plates. So this would make sense.
 

compman72

Member
Joined
Apr 21, 2019
Messages
14
Reaction score
13
This isn’t the first snow I’ve driven this truck in but it was the first slushy messy snow and get home after driving 6 miles and get home and had the same warning on the VIC and CEL as the OP but for me when I turned the knob to shift into park it turned the engine shut off but the push button remained in the run position.
I disconnected the battery for 45 minutes and the CEL remained.
I went on to AutoZone about 15 miles away and not much snow /slush on the road and had code P0850. Started up the truck to leave AutoZone and the CEL was gone. I assume this caused by the snow getting on the shift assembly on the transmission. I’m due for an oil change soon and will bring this up with the dealer.
 

Cven3414

Member
Joined
Dec 11, 2018
Messages
9
Reaction score
5
I had this happen to me a year ago when I went to park it wouldn't shift into park because of the snow and slush around the tranny. It just happend again to me. I tried turning on and off a few times and it either wouldn't go into park or would shut off on it's own. I took it to the dealer and another 1500 in front of me was having the exact same problem.
 

RamCares

Spends too much time on here
Joined
May 3, 2018
Messages
3,667
Reaction score
1,187
Location
Michigan
I had this happen to me a year ago when I went to park it wouldn't shift into park because of the snow and slush around the tranny. It just happend again to me. I tried turning on and off a few times and it either wouldn't go into park or would shut off on it's own. I took it to the dealer and another 1500 in front of me was having the exact same problem.

Hi @Cven3414 - Please do not hesitate to follow up with us via PM if you are in need of any additional support while working with your dealer on this! We are more than happy to escalate a case on your behalf if needed.

Mark
RamCares
 

adoto1123

Member
Joined
May 10, 2020
Messages
6
Reaction score
1
Hey everyone. I have a 2020 1500 and live in Massachusetts and was driving in the slush and snow on Saturday night, when I got home the truck would not shift into park. The engine light came on and then I got a service transmission warning. I engaged the parking brake and shut the truck off. I then tried to start it again, it turned over and then stalled on me, I did this 3 times and then just left it off with parking brake on.
The next morning the truck started and shifted into drive and park properly but the engine light and service transmission was still on. I had it towed to my local dealership but they haven't looked at it yet. Any ideas? I don't want them to give me the runaround saying it was some transmission code that faulted etc.

Thanks!
 

Pcranford

New Member
Joined
Dec 13, 2020
Messages
1
Reaction score
0
Hey everyone. I have a 2020 1500 and live in Massachusetts and was driving in the slush and snow on Saturday night, when I got home the truck would not shift into park. The engine light came on and then I got a service transmission warning. I engaged the parking brake and shut the truck off. I then tried to start it again, it turned over and then stalled on me, I did this 3 times and then just left it off with parking brake on.
The next morning the truck started and shifted into drive and park properly but the engine light and service transmission was still on. I had it towed to my local dealership but they haven't looked at it yet. Any ideas? I don't want them to give me the runaround saying it was some transmission code that faulted etc.

Thanks!
What did you find out on this? Mine is doing the same thing..
 

PowerJrod

Ram Guru
Joined
May 3, 2020
Messages
1,633
Reaction score
538
Location
Las Vegas NV
Got my truck back today. They said the check engine light was caused by snow getting frozen around the transfer case. My dealership said they has been a common problem for the past 2yrs with Rams. My dealership said FCA is aware of this and yet made a fix for it.

My dealer said the skid plates I got with the Off Road Package is compacting the snow and not helping this issue. So anyone that lives in a state that has snow and has the off road package right have this issue.

My dealer also said they had 3 other rams in the past 48hrs for the same issue.
I'm not a full mechanic but....wouldn't it be "service 4wd" message if it was the transfer case being the issue??? How is the transmission light being lit up if the transfer case is the problem? I understand the transmission issue if it's not shifting into park...but if there's a problem with the transfer case...the service 4wd message always illuminates...right? Hope I'm making sense here...lol
 

Users who are viewing this thread

Top