5thGenRams Forums

Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

5 Inch to 8.4 Inch Upgrade

Luniac21

Member
Joined
Mar 20, 2021
Messages
5
Reaction score
0
I am needing this custom split harness
Jimmy, thank you for sending the harness and the LVDS cable, alright so got a few questions for you, because I’m going from a 5” to a 8.4 inch w/NAV, got the bypass cable and the OBD connection, you probably get a lot of questions on how to do all this, if I wanted to go the Jscan route, there is no software for 2019 and up, if I wanted to go the Alfa obd route, what all do I need to get this unit to work? Also I only have a single control climate, the 8.4 comes from someone that had the bells and whistles on his truck such as heated steering wheel heated seats, I’m pretty sure he had dual zone, but anyways what all do I need to do? I know this is a loaded question, your professional advice would be appreciated
 

Jimmy07

Ram Guru
Joined
Apr 11, 2019
Messages
1,289
Reaction score
1,157
Jimmy, thank you for sending the harness and the LVDS cable, alright so got a few questions for you, because I’m going from a 5” to a 8.4 inch w/NAV, got the bypass cable and the OBD connection, you probably get a lot of questions on how to do all this, if I wanted to go the Jscan route, there is no software for 2019 and up, if I wanted to go the Alfa obd route, what all do I need to get this unit to work? Also I only have a single control climate, the 8.4 comes from someone that had the bells and whistles on his truck such as heated steering wheel heated seats, I’m pretty sure he had dual zone, but anyways what all do I need to do? I know this is a loaded question, your professional advice would be appreciated
Jscan does work on the 2019+ Rams, but I believe in a recent update the setting for the display screen doesn’t work anymore. I suggest using AlfaOBD to enable the cabin Net DCSD Display screen module.
You can get the auto climate to work by swapping out your current sun sensor, and adding the cabin temp sensor and a custom harness.
 

Luniac21

Member
Joined
Mar 20, 2021
Messages
5
Reaction score
0
Jscan does work on the 2019+ Rams, but I believe in a recent update the setting for the display screen doesn’t work anymore. I suggest using AlfaOBD to enable the cabin Net DCSD Display screen module.
You can get the auto climate to work by swapping out your current sun sensor, and adding the cabin temp sensor and a custom harness.
So I’m pretty disappointed, usps said my package was delivered to my front porch, but my Google nest cam didn’t pick up anyone delivering anything, check the video history, no video of anyone delivering anything so now I’m gonna have to file a claim to usps
 

Luniac21

Member
Joined
Mar 20, 2021
Messages
5
Reaction score
0
So just some background on what kind of truck I have. I have a base model tradesman with the upgraded seat package. Nothing fancy. I already replaced the original steering wheel with one out of a rebal. That was a direct swap and all the buttons work. The only thing I havent tried is the heat function. So i received the 8.4 yesterday and completed the installation. Everything was plug and play. The only thing that wasnt plug and play is the temperature controls. My tradesman doesnt have dual climate and the one I bought did. So I used my original cluster with the screen until my new one comes in. So besides that everything works. Just make sure if your buying one second hand that you get the VIN number from the truck it came off originally. You will need that along with the serial number on the Navi to get the anitheft code from the dealership. I'll post pics once my new temp cluster comes in. Hope this helps some others!
So I went with 8.4 with Navi, , you mentioned plug and play you didn’t have to reprogram anything everything worked?
 

Luniac21

Member
Joined
Mar 20, 2021
Messages
5
Reaction score
0
Jscan does work on the 2019+ Rams, but I believe in a recent update the setting for the display screen doesn’t work anymore. I suggest using AlfaOBD to enable the cabin Net DCSD Display screen module.
You can get the auto climate to work by swapping out your current sun sensor, and adding the cabin temp sensor and a custom harness.
I was able to resolve the issue with USPS, got the package, apparently someone had the same number for their house but what I don’t get is how can they get confused with different street names? Anyways I tried to install the 8.4 with Navi and tried to use Alpha OBD and no luck, the screen didn’t even come on, but my fan stayed on every time I turned the ignition to on, I must be doing something wrong, help, lol
 

Jimmy07

Ram Guru
Joined
Apr 11, 2019
Messages
1,289
Reaction score
1,157
I was able to resolve the issue with USPS, got the package, apparently someone had the same number for their house but what I don’t get is how can they get confused with different street names? Anyways I tried to install the 8.4 with Navi and tried to use Alpha OBD and no luck, the screen didn’t even come on, but my fan stayed on every time I turned the ignition to on, I must be doing something wrong, help, lol
What’s the name of the setting you changed in alfaOBD?
 

Buher

New Member
Joined
Jun 20, 2020
Messages
1
Reaction score
0
So just some background on what kind of truck I have. I have a base model tradesman with the upgraded seat package. Nothing fancy. I already replaced the original steering wheel with one out of a rebal. That was a direct swap and all the buttons work. The only thing I havent tried is the heat function. So i received the 8.4 yesterday and completed the installation. Everything was plug and play. The only thing that wasnt plug and play is the temperature controls. My tradesman doesnt have dual climate and the one I bought did. So I used my original cluster with the screen until my new one comes in. So besides that everything works. Just make sure if your buying one second hand that you get the VIN number from the truck it came off originally. You will need that along with the serial number on the Navi to get the anitheft code from the dealership. I'll post pics once my new temp cluster comes in. Hope this helps some others!
So I know I'm really late to this thread, but I'm reading that you made the upgrade by purchasing the larger unit, and bezel, and that was all you needed ,besides the steering wheel, and heat controls.
 

gallingd

New Member
Joined
May 26, 2022
Messages
1
Reaction score
0
No I can confirm that it indeed will not. It will leave your heat stuck on high at all times with no button function. I tried. But, I bought a replacement single zone bezel for 8.4 online for $180. It works flawless.
Can you share the part number for the bezel? Thanks
 

whelmed

Member
Joined
May 28, 2022
Messages
11
Reaction score
0
Hi all - first post here. I didn't want to start a new thread so was hoping maybe this was the place to ask.

I see a lot about the 5-8" display, but can I do a 5-12" display? My 2022 has a 5" uconnect 3 in it and I'm already itching for something more.
 

MannymanX

5thGenRams Supporter
Joined
Aug 3, 2019
Messages
2,120
Reaction score
1,097
Location
AzZona
Hi all - first post here. I didn't want to start a new thread so was hoping maybe this was the place to ask.

I see a lot about the 5-8" display, but can I do a 5-12" display? My 2022 has a 5" uconnect 3 in it and I'm already itching for something more.
Yes you can. There’s a thread on this topic. 8.4” to 12” replacement
 

whelmed

Member
Joined
May 28, 2022
Messages
11
Reaction score
0
Working my way through the colossal 8.4" to 12" thread, so it's possible but it seems like the best way is through that infotainment site and the kit runs an eye watering $4k.... goodness.
 

whelmed

Member
Joined
May 28, 2022
Messages
11
Reaction score
0
So can anyone confirm if it's just a LDVS cable, cable adapter (which I can purchase from someone here), bezel, screen, radio and any odb connector and I'm off to the raceson a 5" to 12"
 

MannymanX

5thGenRams Supporter
Joined
Aug 3, 2019
Messages
2,120
Reaction score
1,097
Location
AzZona
So can anyone confirm if it's just a LDVS cable, cable adapter (which I can purchase from someone here), bezel, screen, radio and any odb connector and I'm off to the raceson a 5" to 12"
Yes sir, That's basically it.
Pages 15-19 on the 8.4 to 12" replacement has all the info you need in terms of parts and programming....
 

Users who are viewing this thread

Top