5thGenRams Forums

Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • We have been battling an on and off issue with registration verification emails not being sent out with certain users. We have finally got the issue resolved so if you have tried registering for the site but have not received a verification email, just request another verification email when you log in and you should now receive it. If you still don't receive the verification email, send us an email at [email protected] and we will get it resolved for you. Thanks!

Alfa OBD

vincentw56

Ram Guru
Joined
Aug 5, 2020
Messages
1,358
Reaction score
907
This function is enabled for my truck, but I do not have any indication with open tailgate. Asked dealer today, they said is normal.
Tailgate Ajar Indication: Yes
Mine wasn't active from the factory, but I ended it and it works perfectly.
 

Code2medic

Active Member
Joined
Feb 9, 2021
Messages
98
Reaction score
42
have you used an OEM bed lighting kit?
I installed according to the instructions and everything works correctly. made changes using alpha obd.
yes its the oem kit. what exactly did you change cause I follow the info and the button in the bed doesn't work for me
 

Bigboss954

Member
Joined
Apr 27, 2021
Messages
11
Reaction score
1
So hey guys, question, if one is just upgrading the instrument cluster and the radio does he still need the security bypass? or will obdlink and alfaobd do the trick?
 

nateonator

Member
Joined
Sep 22, 2021
Messages
17
Reaction score
2
Location
MA
2019 1500 big horn, Canadian, in US. Factory LEDs. Wanted to get the option to turn on/off DRLs in the Uconnect. In alfaobd I added the option under ecuconfig and then changed to optional under cbcfeatures. I did these changes yesterday and still not seeing the feature today.

Should I wait longer,does it take 24hrs? or did I miss a step? Should I also change DRL dropout?

If I don't see anything soon, I'll just change the DRL to no.

Thanks for your help!

Sent from my Pixel 4 using Tapatalk
 

Jimmy07

Ram Guru
Joined
Apr 11, 2019
Messages
1,229
Reaction score
987
2019 1500 big horn, Canadian, in US. Factory LEDs. Wanted to get the option to turn on/off DRLs in the Uconnect. In alfaobd I added the option under ecuconfig and then changed to optional under cbcfeatures. I did these changes yesterday and still not seeing the feature today.

Should I wait longer,does it take 24hrs? or did I miss a step? Should I also change DRL dropout?

If I don't see anything soon, I'll just change the DRL to no.

Thanks for your help!

Sent from my Pixel 4 using Tapatalk
You also need to change CustSetMenu 1: Daytime running lights CSM Present to YES. This is what puts the menu option in the radio settings. Once you change that, it’ll take some time for it to show up.
 

nateonator

Member
Joined
Sep 22, 2021
Messages
17
Reaction score
2
Location
MA
You also need to change CustSetMenu 1: Daytime running lights CSM Present to YES. This is what puts the menu option in the radio settings. Once you change that, it’ll take some time for it to show up.
That worked, thank you!

Another question. My fog light and bed light buttons dont activate the lights. When the headlights are on, the dash will show the fog light indicator as on, but they are still off. Pressing the button doesn't change anything. The cornering lights work though.

The bed light works with doors open etc, but the button won't turn them on.

Are there settings I can check to make sure they are set properly? Or is it more likely I've got a faulty switch?

Sent from my Pixel 4 using Tapatalk
 

Jimmy07

Ram Guru
Joined
Apr 11, 2019
Messages
1,229
Reaction score
987
That worked, thank you!

Another question. My fog light and bed light buttons dont activate the lights. When the headlights are on, the dash will show the fog light indicator as on, but they are still off. Pressing the button doesn't change anything. The cornering lights work though.

The bed light works with doors open etc, but the button won't turn them on.

Are there settings I can check to make sure they are set properly? Or is it more likely I've got a faulty switch?

Sent from my Pixel 4 using Tapatalk
Did your truck originally come with halogen fog lights, and you swapped in LED fogs?
 

nateonator

Member
Joined
Sep 22, 2021
Messages
17
Reaction score
2
Location
MA
Did your truck originally come with halogen fog lights, and you swapped in LED fogs?
Yes, factiry LED package. Turns out I was wrong though. The dash does not indicate any of the lights when the fog and bed light buttons are pushed or even at night. The buttons don't seem to do anything. I'm thinking it's a switch or connection issue.

Sent from my Pixel 4 using Tapatalk
 
Last edited:

MannyN

Ram Guru
Joined
Apr 24, 2021
Messages
512
Reaction score
429
Did you reversed the polarity on the fog light connector?
 

nateonator

Member
Joined
Sep 22, 2021
Messages
17
Reaction score
2
Location
MA
Did you reversed the polarity on the fog light connector?
I'll check the connectors. I only bought the truck recently, 8 don't think it has worked since I've owned it.

Sent from my Pixel 4 using Tapatalk
 

Bigboss954

Member
Joined
Apr 27, 2021
Messages
11
Reaction score
1
I see you guys are having a discussion so I’ll keep this brief so we can figure out our fellow ram owners problem. I will be having the dealership install somethings I really don’t want to do(heated seats, remote start and passive entry) I know they will overcharge me and it’s fine as I just refinanced my home and got some money to blow. Anyway.... I bought the premium cluster and got the 8.4 radio coming, should I wait for the dealership to do its thing before I install my add ons so alfaobd doesn’t become void from whatever they do?
 

Ldc2335

Well-Known Member
Joined
Aug 16, 2021
Messages
301
Reaction score
482
I see you guys are having a discussion so I’ll keep this brief so we can figure out our fellow ram owners problem. I will be having the dealership install somethings I really don’t want to do(heated seats, remote start and passive entry) I know they will overcharge me and it’s fine as I just refinanced my home and got some money to blow. Anyway.... I bought the premium cluster and got the 8.4 radio coming, should I wait for the dealership to do its thing before I install my add ons so alfaobd doesn’t become void from whatever they do?
Doesn't really matter, but if they flash the BCM to your Vin, you'll likely have to redo any changes you've made. Keep a log or screen shots of your alfa mods so you can quickly remember/re-mod them when you get the truck back.

Sent from my Galaxy S21 Ultra using Tapatalk
 

brian42

Ram Guru
Joined
Apr 1, 2019
Messages
1,707
Reaction score
1,308
Location
San Diego, CA
should I wait for the dealership to do its thing before I install my add ons so alfaobd doesn’t become void from whatever they do?
It is harder to get sales codes added to your VIN. In the "beginning" (2019) you could just pay the dealership to add sales codes to your VIN and flash your BCM to get you the new settings (permanently) for OEM add-ons like bed lighting, screen upgrades, etc.

Now it is very difficult from what I've read. Even if a dealership is willing to do this they don't have the access/permissions to do some of the sales codes any more and have to go through a regional/area rep (tech advisor or area manager) to have this done.
 

Bigboss954

Member
Joined
Apr 27, 2021
Messages
11
Reaction score
1
Doesn't really matter, but if they flash the BCM to your Vin, you'll likely have to redo any changes you've made. Keep a log or screen shots of your alfa mods so you can quickly remember/re-mod them when you get the truck back.

Sent from my Galaxy S21 Ultra using Tapatalk
Well lucky for me I’m still waiting for the radio, so it seems like they don’t have the passive entry in but I found it. So I’m going to order that and install myself. Save some money there. So the only thing they are installing are my seats and remote start.
 

Bigboss954

Member
Joined
Apr 27, 2021
Messages
11
Reaction score
1
It is harder to get sales codes added to your VIN. In the "beginning" (2019) you could just pay the dealership to add sales codes to your VIN and flash your BCM to get you the new settings (permanently) for OEM add-ons like bed lighting, screen upgrades, etc.

Now it is very difficult from what I've read. Even if a dealership is willing to do this they don't have the access/permissions to do some of the sales codes any more and have to go through a regional/area rep (tech advisor or area manager) to have this done.
So if I am understanding this right? What they add on(heated seats, remote start) will be harder for them to flash over?
 

brian42

Ram Guru
Joined
Apr 1, 2019
Messages
1,707
Reaction score
1,308
Location
San Diego, CA
So if I am understanding this right? What they add on(heated seats, remote start) will be harder for them to flash over?
Yes. That stuff can be done with AlfaOBD as long as you know what settings to modify. Many threads with that kind of info. The drawback is if the dealership updates/reflashes your BCM then you’re back to square one. Most of us keep the log or note what we’ve changed so that we keep track of the changes we’ve made.

I would contact dealers in your area to find out if they’ll do it and how much it is otherwise it will be a DIY software activation.
 

Users who are viewing this thread

Site Vendors

Members online

Top